Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Ναι στην απόσχιση Γαλατά και Περιθωρίου και στην επιστροφή τους στο Μεσολόγγι, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας

   Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας στην πρόσφατη συνεδρίασή του (20/03/2011) ήταν και η συζήτηση και λήψη απόφασης επί των αιτημάτων απόσχισης του Γαλατά και του Περιθωρίου από το Δήμο Ναυπακτίας και της ένταξής τους στον όμορο Δήμο Μεσολογγίου, που κατέθεσαν το τριμελές Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Γαλατά και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περιθωρίου με ξεχωριστές αιτήσεις τους.
   Εισηγητής των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο Αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Χαλαζιάς Νικόλαος. Στην εισήγησή του πρότεινε στο Σώμα να πει το «ναι» στις αποσχίσεις, με το σκεπτικό ότι είναι αίτημα των τοπικών κοινωνιών και ως τέτοιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και να υποστηριχθεί.
   Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων είπαν και αυτοί «ναι» στις αποσχίσεις με το σκεπτικό ότι είναι αίτημα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και ότι το «ναι στις αποσχίσεις Γαλατά και Περιθωρίου» αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση των συνδυασμών τους.
   Ο Δήμαρχος κ. Μπουλές στην τοποθέτησή του, είπε ότι η παράταξή του στηρίζει τα αιτήματα των αποσχίσεων Γαλατά και Περιθωρίου. Ακόμα δεσμεύτηκε πως, μέχρι να γίνουν πράξη, θα βρίσκεται στο πλευρό των  κατοίκων και θα θεωρεί τα δυο χωριά ως οργανικό κομμάτι του Δήμου, όπως και είναι.       
 Στην τοποθέτησή τους, τόσο ο Πρόεδρος του Γαλατά κ. Μπαλωμένος Ελευθέριος, όσο και ο Πρόεδρος του Περιθωρίου κ. Τσεκούρας, απευθυνόμενοι στο Σώμα, έκαναν αναφορά στην παράγραφο 5 του άρθρου 283 του «Καλλικρατικού» Νόμου 3852/2010, η οποία ορίζει τη διαδικασία απόσχισης. Στη συνέχεια, τόνισαν πως την ανάγκη λήψης των σχετικών αποφάσεων επιβάλλουν μια σειρά από σοβαροί λόγοι. Ως σημαντικότερους επικαλέστηκαν τους εξής:
1.      Αποτελεί αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου αντίστοιχα. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Γαλατά και του  Περιθωρίου απαιτούν την επιστροφή των Κοινοτήτων μας στο Δήμο Μεσολογγίου, όπου ανήκαμε πάντα διοικητικά και υπηρεσιακά και αποτελεί τη φυσική έδρα μας.
2.      Τα χωριά μας είναι πεδινά. Απέχουν 15 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι. Το οδικό δίκτυο είναι σε άριστη κατάσταση και η απόσταση καλύπτεται με αυτοκίνητο σε 10 λεπτά. Υπάρχει καθημερινή αστική συγκοινωνία σύνδεσης κάθε δύο (2) ώρες. Οι περισσότεροι συγχωριανοί μας πηγαίνουν μια και δυο φορές την ημέρα στην πρωτεύουσα για διάφορες δουλειές τους.
3.      Η απόσταση των χωριών μας από τη Ναύπακτο είναι 35 χιλιόμετρα. Ο χρόνος μετάβασης ανέρχεται σε 40 λεπτά, το οδικό δίκτυο είναι κακό και επικίνδυνο, αφού διατρέχει δυο ορεινούς όγκους. Η μετάβαση στην πόλη μπορεί να γίνει μόνο με Ι.Χ., αφού δεν υπάρχει αστική, ούτε απευθείας υπεραστική συγκοινωνία σύνδεσης.
4.      Ο Γαλατάς και το Περιθώρι αποτελούν εδαφική συνέχεια του Δήμου Μεσολογγίου και ως εκ τούτου οι κάτοικοι έχουν ίδιες ασχολίες, δραστηριότητες, ενδιαφέροντα και κοινά στοιχεία πολιτισμικής ταυτότητας.
   Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας ενέκρινε την απόσχιση Γαλατά και Περιθωρίου και την ένταξή τους στον όμορο Δήμο Μεσολογγίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου