Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Τα κάλαντα του Λαζάρου

   Ο Λάζαρος ή Φτωχολάζαρος είναι συμπαθητική μορφή στο λαό. Είχε την εξαιρετική τύχη να είναι φίλος του Ιησού και όταν πέθανε να ανακληθεί στη ζωή από τον Ιησού. Η ανάμνηση όμως όλων όσων είδε και γνώρισε στην κατοικία των νεκρών, άφησε φόβο και ανεξίτηλο τρόμο στην ψυχή του. Για το λόγο αυτό ο λαός φαντάστηκε το Λάζαρο «αγέλαστο», μετά την έγερσή του.
   Στη μνήμη του Λαζάρου, οι γυναίκες ζυμώνουν για τα παιδιά ειδικά κουλούρια, στα οποία δίνουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παρουσιάζεται στις εικόνες ο Λάζαρος. Λέγονται και αυτά λάζαροι ή λαζαράκια ή λαζόνια. Τα παιδιά παλιότερα τους απέδιδαν εξαιρετικές ιδιότητες.
   Το πρωί της ημέρας αυτής, τα παιδιά παρέες παρέες γυρίζουν στα σπίτια των χωριών και των πόλεων και τραγουδούν ειδικά άσματα, τα λεγόμενα λαζαρικά. Ένα από τα παιδιά της παρέας κρατάει στα χέρια του το λάζαρο. 
   Η κατασκευή του λαζάρου ποικίλλει από τόπο σε τόπο. Στην περιοχή μας κατασκευάζεται ως εξής: Κόβουμε ένα ίσιο ξύλο ή καλάμι, στο ύψος περίπου ενός παιδιού. Στην κορυφή του στερεώνουμε δυο καλάμια δεμένα σταυρωτά ή ένα κυκλικό στεφάνι, στην επιφάνεια του οποίου στερεώνουμε ένα ισεμβαδικό κομμάτι σίτας. Στη συνέχεια στολίζουμε το λάζαρο με πολύχρωμα λουλούδια.
   Παλιότερα, κρεμούσαν από το λάζαρο και κουδούνια που, σημαίνοντας, γνωστοποιούσαν στον κόσμο το χαρμόσυνο γεγονός.        
   Στο χωριό μας, στο Γαλατά Μεσολογγίου, εδώ και κάμποσα χρόνια τα παιδιά των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, σε μια προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης του εθίμου και της παράδοσης γενικότερα, αναβιώνουν το έθιμο.
   Την παραμονή φέρνουν λουλούδια από τα σπίτια τους και φτιάχνουν δυο λαζάρους. Ανήμερα της γιορτής, προσέρχονται στο Σχολείο, χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες, παίρνουν τους λαζάρους και γυρίζουν όλα τα σπίτια του χωριού, άδοντας τα κάλαντα.
   Αντιλαλούν οι γειτονιές
     «Να τα ‘πούμε;»
και
«Σήμερον έρχετ’ ο Χριστός
ο επουράνιος Θεός …

   Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος τα παιδιά, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κρατώντας το λουλουδένιο στεφάνι είπαν τα κάλαντα της ανάστασης του Λαζάρου σε όλα τα σπίτια του χωριού, δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα της έναρξης της Μεγάλης Εβδομάδας που θα οδηγήσει στην άλλη μεγάλη Ανάσταση, την Ανάσταση του Κυρίου.
                                        
                                                  Άντε και του χρόνου παιδιά
                                                       και καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου