Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Γαλατάς:Πολιτιστικός- περιβαλλοντικός σύλλογος «Άγιος Πέτρος»

Πλούσια είναι η πολιτιστική και περιβαλλοντική δράση του συλλόγου «Άγιος Πέτρος», που δημιουργήθηκε πριν από δυο χρόνια στο Γαλατά.
Αν και νεοσύστατος έχει να παρουσιάσει ένα έργο αρκετά σημαντικό, αλλά και ένα όραμα για τον τόπο ακόμα πιο σπουδαίο. Ο «Άγιος Πέτρος»  έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις όπως του εορτασμού των επετείων της Εξόδου του Μεσολογγίου, καθώς και σε άλλες θρησκευτικές γιορτές, όπως είναι τα Θεοφάνεια. Ήδη έχει δημιουργήσει μια δεκαπενταμελή χορωδία, η όποια στις εκδηλώσεις  που συμμετέχει παρουσιάζει παραδοσιακά συνήθως τραγούδια και κάποια λαϊκά, ενώ κάθε χρόνο τη Μ. Παρασκευή ψάλλει τα εγκώμια στον Ιερό Ναό του Γαλατά. Παράλληλα έχει διοργανώσει εκδρομές για τα μέλη του τόσο μακρινές όσο και πιο κοντινές, όπως μέχρι την παραλία στο εξωκκλήσι, όπου γιορτάζεται η Ανάληψη του Κυρίου με φαγητό, κρασί και χορό.
Σήμερα αριθμεί περίπου 200 μέλη, τα οποία έχουν ενεργή συμμετοχή και δράση κυρίως κατά την ημέρα γιορτής του Αγίου Πέτρου, που όλοι συγκεντρώνονται στο παλιό ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στη Βαράσοβα. Εκεί μετά τον εσπερινό οι πανηγυριστές, έχοντας φέρει μαζί τους τα φαγητά και τα ποτά τους, στήνουν ένα τρικούβερτο γλέντι μέχρι αργά τη νύχτα.
Ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων στο όρος Βαράσοβα, από όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια ανεκτίμητη θέα, μετά από πεζοπορία περίπου μισής ώρας. Τα πλατάνια και το νερό που θα συναντήσει μόλις φτάσει είναι η ανταμοιβή του για τον κακοτράχαλο δρόμο που θα διανύσει. Από το μοναστήρι του Αγίου Πέτρου σώζεται μόνο ο μαντρότοιχος της αυλής και ερείπια του μονόχωρου δομικού ναού με τρίπλευρη αψίδα. Από την τοιχογραφία το μνημείο χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο και είναι το μόνο από τα μοναστήρια της Βαράσοβας που διασώζει τον περιτειχισμένο περίβολο. Το 1972 οικοδομήθηκε  ένας νέος κεραμοσκέπαστος ναΐσκος διαστάσεων 7Χ4 μέτρων και κοντά του ένας τσιμεντένιος σταυρός. Ο ναός αυτός όπως και οι άλλοι στη περιοχή παραμένει κλειστός από το φόβο των ιερόσυλων που κλέβουν εικόνες.
Ο σύλλογος φρόντισε με δικά του έξοδα να περιφράξει το χώρο, ενώ έχει κάνει και δενδροφύτευση. «Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε εκεί πάνω στον Άγιο Πέτρο», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου  Σπ. Αραπάκης. Οι επόμενοι στόχοι είναι: περισσότερη δενδροφύτευση, ανάπλαση του χώρου με την τοποθέτηση παγκακιών, αλλά και τη βελτίωση του δρόμου, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να κάνει την διαδρομή πιο άνετα και πιο συχνά και να αφήνει το βλέμμα του να ταξιδεύει..

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Αιχμή ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου